post

XXIV Guitar Art Festival - Teodosii Spassov & The Crossover Trio

Teodosi Spasov i Alkis Zopoglou trio

Veliki koncert balkanske muzike

Kaval, kanon, ud i klavir

Fuzija tradicije grčko - bugarskog etna

Jedan od najboljih muzičara Balkana, vodeći svetski solista na world-music sceni i slavni je bugarski džez muzičar koji svira kaval Teodosi Spasov ovog puta dolazi u Beograd sa grčkim trijom Alkis Zopoglou. Veliki koncert balkanske muzike, fuzije tradicije grčko-bugarskog etna održaće se 14. maja na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Publika će imati  jedinstvenu priliku da čuje kombinaciju zvuka kavala, kanona, uda i klavira i bogatu muzičku tradiciju istočnog Mediterana i Balkana.

Teodosi Spasov je nagrađivani kompozitor, muzičar i Uneskoov Umetnik za mir, smatra se živom legendom balkanske muzike i jednim od vodećih svetskih solista na world-music sceni koji svira kaval, drvenu “pastirsku” frulu sa osam rupa, jedan od najstarijih instrumenata u Evropi, bogat tonovima i tehničkim mogućnostima.

Teodosi Spasov razvio je svoj jedinstveni stil sviranja instrumenta sintetizujući tradicionalni folklor sa džezom, rokom i klasičnom muzikom. Već decenijama gostuje širom Evrope, Azije, Bliskog istoka, Australije, Kanade i Sjedinjenih Država: u aprilu 1995. godine magazin “Newsweek” prepoznao je Spasova kao jednog od najtalentovanijih istočnoevropskih muzičara u svom članku “Najbolji na Istoku”, ističući da “… nije samo preživeo postkomunističku kulturnu pustoš – on je zapravo izmislio novi muzički žanr. ”

Sarađivao je sa najvećim muzičkim imenima regiona među kojima su Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, Bojan Zulfikarpašić, Miroslav Tadić

Učestvovaao je u snimanju preko trideset CD-ova, četiri samostalna, koja su širom sveta zaslužila prizanja. Komponovao je i izveo brojne filmske partiture, uključujući i onu za poznati francusko-bugarski igrani film “Granitza” (1993.). Snimio je i teme za filmove italijanskih kompozitora Carlosa Siliotta i Ennio Morriconea pod nazivom “Italijanska priča”. Kod kuće u Bugarskoj, Spasov je nacionalni lik i muzički heroj, a nedavno mu je dodeljena i nagrada “Muzički umetnik godine”. Umetnički je direktor svetski poznatog ansambla muzike, drame i plesa “Philip Koutev“.

Alkis Zopoglou, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, stvorio je svoj jedinstveni stil sviranja, dok istovremeno komponuje eksperimentalnu muziku, pod jakim uticajima mesta porekla, severne Grčke.

Marina Liodou Mohamed se bavi oudom kako kroz obrazovni proces tako i iskustveno, pošto je živela i svirala u Istanbulu, u kafeima aman i mehane.

Njihova muzika, duboko melodična, ritmična, gotovo dionizijska, a ponekad i lirska i filmska, dolazi zajedno sa inventivnim klavirskim solistom Janisom Kirimkiridisom. Muzičar koji se odlikuje genijalnim načinom rada sa melodijama koje se bave tradicijom.

Troje članova trija zajedno traže drugačiju perspektivu u svom muzičkom pristupu, koristeći svoje sličnosti, ali i različito poreklo. Oni daju prostor svom muzičkom stvaralaštvu i ličnom zvuku, pozivajući se na bogatu muzičku tradiciju istočnog Mediterana i Balkana. Stari oblici se prepliću sa savremenim strukturama, referirajući na različite izvore inspiracije sa referencama na "staro" i "tradicionalno" današnjice.

Muzicirajući na sceni sa Teodosijem Spasovim, oni komuniciraju jedni sa drugima prelazeći između različite muzičke svetove i stvarajući repertoar melodija koje prelaze granice između tradicionalne i moderne muzike, odvodeći publiku na divno muzičko putovanje.