post

Tricky na zatvaranju Nišvila

Adrian Nicholas Matthews Thaws (1968), poznatiji pod scenskim imenom Tricky, nekadašnji član megapopularne grupe Massive Attack, nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvilla, u nedelju 13. avgusta.

 

               Ovaj britanski producent i reper, i jedan od pionira trip hop muzike rođen je i odrastao u Bristolu, jugozapadna Engleska, a  karijeru je započeo kao rani član grupe Massive Attack u kojoj su bili još i  Robert Del NajaGrant Marshall i Andrew Vowles.

Solo karijeru je započeo 1995. godine izuzetno uspešnim albumom, Maxinquaye, koji je označio i početak dugotrajne saradnje sa vokalistkinjom Martinom Topley-Bird. U recenziji tog albuma u magazinu “Rollingstone” stajalo je i: "Tricky je progutao sve, od američkog hip-hopa i soula do regea i melanholičnijeg britanskog roka iz 80-ih".

Do kraja decenije objavio je još četiri studijska albuma, a od 2000. godine još deset izdanja, uključujući “Fall to pieces” (2020) i “Lonely Guest” (2021) na kojem mu gostuju i Lee Scratch Perry i Oh Land.

               Tricky je uvek angažovao ženske vokale da prenesu njegove ideje, pa se tako većina pesama sa “Fall to please” oslanja na poljsku pevačicu Martu Zlakovsku, koju je on otkrio kada je na početku evropske turneje ostao bez pevačice. “Ona je spasila turneju od katastrofe, Mogu da prepoznam kada je neko skroman i dorastao zadatku. Marta ne mari za slavu – ona samo želi da peva”- rekao jeTricky o svojoj novoj saradnici. Godine 2016. pridružio se na kratko svom prvom bendu “Massive Attack”.

Tokom svoje karijere Sarađivao je sa širokim spektrom umetnika, među kojima su i:  Terry Hall (pevač grupe Specials), Bjork, američki hip hop sastav  “Gravediggaz”, Alanis Morissette, Grace Jones, PJ Harvey…..

Glumio je u nekoliko filmova, između ostalog imao je značajnu epizodu u filmu Lika Besona “Peti element” iz 1997. godine, igrajući "Desnu ruku" zlog biznismena Zorga.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=E3R_3h6zQEs  Hell is around the corner

https://www.youtube.com/watch?v=25y3cMC9i94  Aftermath

https://www.youtube.com/watch?v=yAEiIF5parQ Fall please

Željko Samardžić
12.jun 2024. 13:30
Izložba - Andy Warhol
12.jun 2024. 12:37
Kakva ti je žena, takav ti je život
11.jun 2024. 13:42
Ilda Šaulić
11.jun 2024. 12:00
Vesna Pisarović
11.jun 2024. 10:53