post

SVEČANO OTVARANJE 56. BEMUSA – JONAS KAUFMAN, tenor

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 56. БЕМУСА – ЈОНАС КАУФМАН, тенор 

Уторак, 1. октобар 2024. године у 20 часова, Сава центар 

 

Београдске музичке свечаности имају част да најаве прво гостовање најпознатијег тенора данашњице – Јонаса Кауфмана!

Звезда највећих светских оперских сцена од Метрополитен опере преко Ковент гардена до Бечке опере, осветлиће својим наступом сцену Плаве дворане Сава центра 1. октобра у 20 часова и тако обележити почетак нашег најзначајнијег фестивала уметничке музике. Оперски сладокусци, али и љубитељи филмске музике, уживаће у најлепшим тенорским аријама и филмским музичким хитовима. Уз Јонаса Кауфмана, на концерту ће наступити диригент Јохен Ридер и Војвођански симфонијски оркестар. 

 

ЈОНАС КАУФМАН 

Јонас Кауфман (Jonas Kaufmann), кога је „Телеграф” (The Telegraph) прогласио за „највећег светског тенора”, остварио је преко 70 улога у водећим светским оперским кућама. Похваливши његово „префињено музицирање”, „Њујорк тајмс” (The New York Times) је Кауфманово певање описао као „спој мужевности и нежности”, са „кристално јасним високим нотама”. Његови наступи су хваљени не само због изузетне вокалне технике, већ и због дубоког утиска који остављају на публику. „Он тумачи сваку улогу са таквом преданошћу да код гледалаца изазива утисак да то дело изводи последњи пут” („Телерама”/Telerama).  

Један од највећих интерпретатора Lieder репертоара данашњице, Кауфман редовно наступа на концертима. Његови наступи и снимци донели су му велики број признања и награда, укључујући једанаест награда Ехо/Опус класик, док му је награду „Певач године” доделило више часописа класичне музике, међу којима су „Опернвелт” (Opernwelt), „Дијапазон” (Diapason) и „Мјузикал Америка” (Musical America). Одликован је Орденом уметности и књижевности у рангу витеза (Chevalier de l’Ordre de l’Art et des Lettres) и именован за члана баварског Ордена Максимилијана (Maximiliansorden). Године 2022. у Аустрији је добио највише певачко звање „камерзенгера”  (Kammersänger), док му је 2024. уручен француски Орден Легије части (Ordre de la Légion d’honneur).   

Прошле сезоне Кауфман је, између осталог, наступао у Баварској државној опери („Питер Грајмс” и „Девојка са Запада”), Бечкој државној опери („Андре Шеније” и „Аида”), Циришкој опери („Тоска”), Миланској скали („Андре Шеније”), Театру Сан Карло у Напуљу („Валкира”) и Краљевској опери у Лондону („Вертер”). Имао је и свој дуго очекивани деби у улози Танхојзера на Ускршњем фестивалу у Салцбургу. Поводом стогодишњице фестивала, Кауфман је одржао концерт у Арени ди Верона, заједно са Соњом Јончевом и Лудовиком Тезијеом.  

На почетку нове сезоне представио је специјалан пројект са Хелмутом Дојчом и редитељем Клаусом Гутом у Оружарници Седмог пука у Парк авенији (Park Avenue Armory) у Њујорку: „Двојник” (Der Doppelgänger), сценско тумачење Шубертове „Лабудове песме” (Schwanengesang). Након низа одиграних улога Отелa и нове поставке опере „Турандот” у Бечкој државној опери, Кауфман је извео први чин опере „Валкира” на концертима крајем године са Берлинском филхармонијом и Кирилом Петренком, серију концерата („The Sound of Movies”) у Баден-Бадену, Прагу, Напуљу и Минхену. После нове поставке „Ђоконде” на Ускршњем фестивалу у Салцбургу и у Театру Сан Карло у Напуљу, изводио је „Аиду” у Баварској државној опери и „Андреа Шенијеа” у Краљевској опери у Лондону. Планирани наступи до краја године укључују концерте на сцени на отвореном Театру у парку у Бечу и Курпарку у Висбадену, као и концертна извођења другог чина „Тристана и Изолде” у Гштаду и Баден-Бадену.      

Кауфман је стекао славу као извођач француског, немачког и италијанског оперског репертоара и као концертни певач. Међу истакнутим улогама су Дон Хозе, Вертер, Дон Карло, Отело, Андре Шеније, Маурицио, Лоенгрин, Парсифал и Флорестан, које је изводио у оперским кућама као што су Скала, Ковент гарден, Баварска државна опера, Метрополитен опера, Циришка опера, Париска опера и Бечка државна опера.  

Рођен у Минхену, Јонас Кауфман је завршио вокалне студије на Високој школи за музику и позориште (Hochschule für Musik und Theater München) у родном граду. Поред тога, похађао је мајсторске курсеве код Ханса Хотера, Џејмса Кинга и Јозефа Метерниха. Током првих година на сцени Државног позоришта у Зарбрикену наставио је своју обуку код Мајкла Роудса у Триру.

 

ЈОХЕН РИДЕР

Диригент Јохен Ридер (Jochen Rieder) је редовни гост водећих светских оперских кућа и концертних дворана, као што су Миланска Скала, Карнеги хол, Алте опер у Франкфурту, и сарађује са најпознатијим солистима и оркестрима данашњице. Нарочито је познат као интерпретатор немачког и италијанског оперског репертоара, а његове интерпретације и снимци редовно добијају похвале стручне критике широм света.

Током година, Ридер је успоставио интензивну музичку сарадњу и професионално пријатељство са тенором Јонасом Кауфманом. Заједно су наступали у дворанама широм света међу којима су Ројал фестивал хол и Барбикан центар у Лондону, Берлинска филхармонија, Минхенска филхармонија, Фестивалска дворана у Баден-Бадену, бечки Концертхаус, Театар Шанзелизе у Паризу, Палата лепих уметности у Бриселу, Центар уметности у Сеулу, Сиднејска опера, Консертхебау у Амстердаму, Елб филхармонија и Арена у Верони, поред многих других.

Ридер наступа са многим познатим оркестрима као што су Краљевски филхармонијски оркестар, Филхармонијски оркестар миланске Скале, Лондонски филхармонијски оркестар, Симфонијски оркестар Радио Берлина, Оркестар Брукнер из Линца, Прашки симфонијски оркестар, Резиденцијални оркестар из Хага и Симфонијски оркестар Би-Би-Си-ја.

Поред концертних наступа, Кауфман и Ридер остварили су неколико заједничких снимака за компанију SONY: CD и DVD са аријама из оперета, са Симфонијским оркестром Радио Берлина, 2014. (награђен признањем „Echo-Klassik 2015“), DVD снимак концерта из миланске Скале са музиком Пучинија, који је емитован у многим биоскопима, 2015, затим DVD „Dolce Vita – My Italy“ у пратњи Националног симфонијског оркестра РАИ из Торина, 2016, као и CD и DVD „An Italian night“, остварен на сцени Валдбуне у Берлину, поново са Симфонијским оркестром Радио Берлина, који је награђен признањем OPUS KLASSIK 2019. године. Најновији заједнички снимци укључују „My Vienna“, 2020, „It's Christmas“ и најновији „The Sound Оf Movies“, 2023. године.

Поред тога, Ридер је снимио Малерове песме са оркестром у сарадњи са Петером Матеијем и Симфонијским оркестром Норчепинга, 2015. за компанију NAXOS. Од скорашњих наступа, издвајају се концерти са сопраном Аидом Гарифулином у Бечу, Прагу и Москви.

Рођен у Немачкој, Јохен Ридер је био на функцији музичког директора (капелмајстора) у оперским кућама у Карлсруеу, Бремену и Цириху.

 

ВОЈВОЂАНСКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР 

Респектабилан ансамбл високог интерпретативног нивоа на домаћој уметничкој сцени формиран је фебруара 2011. године као Војвођански симфонијски оркестар, настављајући рад Војвођанских симфоничара. Оркестар је организован по принципу ансамбла „стађоне“. У сезони 2021/2022. је прославио десетогодишњицу од успешно изведене институционализације и до сада остварио близу 170 концерата, достигавши значајан ниво музицирања и добре интерпретативне стандарде. Инсистирањем на разноликости класичног, понекад и жанровски ширег репертоара (посебно када су били у питању популарнији „гала концерти”), оркестар се до сада најбоље представљао у позноромантичарским делима симфонијске и концертантне литературе, пленећи раскошним звуком, широком динамичком скалом и распеваним кантиленама, али се одлично исказивао и у интерпретацијама композиција 20. века, као и савременог домаћег стваралаштва.

У протеклом периоду успешно је извео преко седамдесет премијерних програма, с учешћем светски признатих домаћих и страних диригената. Од реномираних гостујућих уметника међународне музичке сцене с којима је сарађивао, важно је споменути маестре као што су Саулијус Сондецкис, Марко Паризото, Матс Лиљефорс, Маркус Пошнер, Лижија Амадио, Филип Пикет, Франческо ла Векија, Бундит Унгрангсе, Младен Тарбук, Илмар Лапинш, Емил Табаков, Едуард Топчјан, Тигран Хакназарјан, Лиор Шамбадал, Ејуб Гулијев, Клаудио Вандели, Филип Гринберг, Леополд Хагер, Марко Хриберник, Берислав Скендеровић, Бојан Суђић, Премил Петровић, Александар Којић и Микица Јевтић.

Међу атрактивним солистима који су до сада наступали са овим оркестром били су Валериј Ојстрах, Мартин Кефлер, Сретен Крстић, Сипријен Кацарис, Нарек Хакназарјан, Александар Бузлов, Хачатур Алмазјан, Лоренцо Гато, Бетина Ранх, Иракли Мурјикнели, Ивона Соботка, Татјана Самуил, Итамар Зорман, Ањело Дезидерио, Кристоф Бернер, Гзавије Филипс, Жан-Марк Филипс Варжабедјан, Николас Алтштет, Шломо Минц, Миша Мајски, Полина Осетинска, Немања Радуловић, Гордан Николић, Радован Влатковић, Кемал Гекић, Иво Погорелић, Стефан Миленковић, Роман Симовић, Катарина Јовановић, Александар Маџар, Рита Кинка, Јасминка Станчул, Небојша Јован Живковић, Лаура Леваи Аксин, Маја Богдановић, Милијана Николић, Дејан Богдановић, Младен Чолић, Ратимир Мартиновић, Александар Тасић, Ксенија Јанковић, Ирена Јосифоска, Александра Шуклар, Роберт Лакатош, Петар Пејчић, квартет „Терем“, ансамбл „Јаношка“ као и низ такође изванредних интерпретатора.

Јула 2014. Војвођански симфонијски оркестар је под вођством Берислава Скендеровића први пут закорачио у међународне воде и представио се на 60. Сплитском љету и 65. Дубровачким љетним играма. Признање нашем ансамблу стигло је потом и од часописа Музика класика, чији жири му је за успешност деловања у 2014. доделио награду за оркестар године. У новембру 2015. оркестар је први пут запажено музицирао у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду, а октобра 2016. године и на Београдским музичким свечаностима у истој сали.

У септембру јубиларне 2021/2022. сезоне, Војвођански симфонијски оркестар је први пут имао шефа диригента, Александра Марковића, угледног уметника међународне каријере који је на тој позицији био до јуна 2023. У то време остварено је величанствено извођење Вердијевог Реквијема у сарадњи с Хором Опере СНП-а и међународним квартетом солиста. Велики успех био је и Марковићево тумачење Друге симфоније Густава Малера, да би у септембру 2022. (4. Корзо) наш оркестар под његовим вођством сарађивао и с Јулијаном Рахлином, једним од најславнијих виолиниста нашег времена. Сарадња Војвођанског симфонијског оркестра и диригента Александра Марковића настављена је и ове концертне сезоне (2023/24), успешним наступом на отварању 43. издања Новосадских музичких свечаности с пијанистом Ивом Погорелићем, октобра 2023, као и марта 2024. године у Београду.

Ансамбл и у текућој сезони наставља да ниже успехе сарађујући с реномираним  диригентима и солистима, те је важно поменути последњи, Новогодишњи гала концерт, на којем је Војвођанским симфонијским оркестром дириговао маестро Габријел Бебешеља, а солиста био славни виолиниста Максим Венгеров.