post

KRALJ ČAČKA

KRALJ ČAČKA stiže na BitefArtCafe scenu 07. juna!

Nenad Marić aka Kralj Čačka je slikar, pesnik, kantautor i virtuozni muzičar koji će vas odvesti na putovanje kroz džez, bluz, rokenrol i šansone. Kao pesnik objavio je zbirku “Na margini” (Lom, 2016), ''Zemlja nije moj dom'' (Liberland 2022.), a kao muzičar dva albuma (“Zemlja snova” krajem 2016. i “Spusti svetlost na put” krajem 2018). Album “Spusti svetlost na put” slušaoci radija Beograd 202 proglasili su najboljim u 2018. godini. Dobitnik je nagrade “Strune od svetla” za 2017, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Rođen je u Čačku, a diplomirao je 2004. godine na FLU. Kao slikar najčešće se izražava kroz crtež i akvarel.

Žikica Simić je za Kralja Čačka rekao: “Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena.”

Ugledni pisac Miljenko Jergović u svom osvrtu na muziku i poeziju Kralja Čačka za “Jutarnji list” je napisao: “Spusti svetlost na put je među nekoliko najvažnijih albuma glazbe za preostalu pismenu čeljad, snimljenih jugoistočno od Beča u zadnjih tridesetak godina. Nenad Marić moćan je pjesnik.” Vidimo se 07. juna u BitefArtCafe klubu.