post

ENNIO MORRICONE & NINO ROTA

Muzika za filmove

“Kum”; “Bilo jednom u Americi”; “Dobar, loš, zao”; “Hobotnica”, “Profesionalac” i drugi

Izvodi Simfonijski orkestar „Beograd solisti”.

 

Dirigent - Marćelo Rota (Italija)

Solisti - Ludoviko Fulći, Nelo Salza, Suzana Rigaći (Italija)

Muzika za filmove. Priča Ennio Morikone i Nino Rota

Danas se Enio Morikone i Nino Rota sa pravom smatraju ikonama svetske filmske muzike. U emisiji posvećenoj njihovom stvaralaštvu biće predstavljene najvažnije etape karijera dvojice kompozitora, od kultnih pesama šezdesetih do melodija pisanih za filmove Serđa Leonea i kreiranih za Holivud.

 

Izvođači:

MARĆELO ROTA

Diplomirao je na Konzervatorijumu A. Vivaldi u Aleksandriji sa klasom francuskog roga i na Akademiji Kijana u Sijeni sa klasom orkestarskog dirigovanja. Nakon što je debitovao sa Simfonijskim orkestrom RAI u Torinu, Marćelo od 1995. godine radi u prestižnim koncertnim salama širom Evrope. Dirigovao je poznatim svetskim orkestrima. Marćelo Rota je radio u La Skali nekoliko sezona. A od 2004. je glavni gostujući dirigent Češkog nacionalnog simfonijskog orkestra.

Među poznatim solistima koje je pratio su Rastropović, Geringas, Rampal, Kiri Te Kanava i mnogi drugi.

Posebno mesto u biografiji umetnika zauzima učešće na koncertu Andrea Boćelija i Toskaninijevog simfonijskog orkestra iz Parme u Bolonji, kojem je prisustvovao papa Jon Pol II. Veliki operski repertoar čuvenog dirigenta obuhvata muziku Rosinija, Verdija, Pućini, Doniceti – više od četrdeset dela ukupno. Maestrovo delo je dobilo zasluženi uspeh u javnosti i kritičarima.

 

SUZANA RIGAĆI

Švedska pevačica italijanskog porekla stekla je muzičko obrazovanje na Konzervatorijumu Luiđi Kerubini u Firenci. Svetsku slavu stekla je zahvaljujući vokalnoj pratnji Morikoneove muzike u filmovima Serđa Leonea „Dobar, loš, zao”, „Bilo jednom na Divljem zapadu”, „Šaka dinamita”. Rigaći je učestvovao na brojnim koncertima uživo širom sveta. Operska Diva peva na šest jezika i radi u prestižnim operskim kućama i koncertnim prostorima.

Pevaćica sarađuje sa prestižnim orkestrima širom sveta. 2011. godine Rigaći je učestvovala na festivalu u Sanremu. U leto iste godine održava solistički koncert U Santo Sinema. Na programu su muzički hitovi iz svetski poznatih filmova. Od 2001. godine Suzana je gostujuća zvezda na koncertima i snimcima muzike Enija Morikonea, a od 2020. je specijalna gošća na dodeli Muzičkog Oskara.

 

LUDOVIKO FULĆI

Diplomirao je na klaviru na Konzervatorijumu Svete Sicilije i na Konzervatorijumu Lićinio Refiće u Frozinoneu. Godine 1987. započeo je karijeru u oblasti filmske muzike. Prvo kao pijanista i klavijaturista, a potom i kao aranžer. Radi sa velikim italijanskim kompozitorima na stvaranju filmskih zvučnih zapisa. Fulći u svom iskustvu ima više od 100 filmova na koje je aranžirao i redukovao melodije. Od dve hiljade sarađuje sa Enijem Morikoneom, aktivno učestvuje u stvaranju svih kompozitorovih zvučnih zapisa. I pored toga, učestvuje u koncertnim aktivnostima nenadmašnog majstora. Ludoviko kombinuje svoju "klasičnu" aktivnost sa karijerom džez muzičara, svirajući u svetski poznatim bendovima.

 

NELO SALZA

Studirao je sviranje trube na Konzervatorijumu Svete Sicilije u Rimu. Karijeru je započeo u orkestru pozorišta San Karlo u Napulju, zatim je radio u Rimskoj operi. Danas je prvi trubač Nacionalne akademije Svete Sicilije, Regionalnog orkestra Toskane i Nacionalnog simfonijskog orkestra RAI. Predaje na Konzervatorijumu u Napulju. 2021. godine, na festivalu u Sanremu, Salza izvodi dela posvećena sećanju na Enija Morikonea, sa kojim sarađuje od 1984. Zajedno su snimili 250 zvučnih zapisa. Godine 1997. u tandemu sa Nikolom Piovanijem snimio je muziku za film "Život je lep" i za to je nagrađen Oskarom. Nelo je učestvovao u snimanju Morikoneove pesme "Linkolnovo pismo" za film "Podlih Osam" Kventina Tarantina. Pesma je osvojila Oskara i Zlatnog globusa za najbolju originalnu muziku.

 

Koncert sa pozorišnom dušom

Program će vam omogućiti ne samo da uživo čujete dela neprevaziđenih majstora, već i da napravite jedinstveno emotivno putovanje kroz talase Rota i Morikoneovog stvaralaštva, u kome se večne teme prepliću sa unutrašnjim svetom stvaralaca. Idejni inspirator projekta bio je Marčelo Rota, svetski poznati dirigent. Muziku iz filmova izvode solisti koji su ušli u istoriju italijanske i svetske kinematografije: Nelo Salza (truba), Ludoviko Fulći (klavir) Suzana Rigaći (sopran). Pod besprekornim vođstvom maestra Morikonea, održali su više od 500 koncerata širom sveta.