post

Bez tebe

Komad ,,Bez tebe'' nastao je 2022. godine, pisan je po ideji Isidore Pajčin, u saradnji sa studentom treće godine dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Arsenijem Štimcem, a nudi odgovore i postavlja pitanja koja se tiču svakog čoveka koji se nalazi na životnoj prekretnici.

Radnja se odvija u skromnom beogradskom stanu, u kom Teodora živi sa nepokretnom i nemom staricom, kojoj, umesto kirije, stan plaća negom.  Iako je bila odličan student, posao u struci ne pronalazi duže vreme nakon studija, što je dovodi do potpune asocijalizacije, gubitka samopouzdanja i uplitanja u niz laži u odnosu sa prijateljima i roditeljima. Dane provodi slikajući svoje košmare i vodeći već naučeni beznadežni život, trošeći svo slobodno vreme brinući o starici i razgovarajući sa Iskrom. Svakodnevnu rutinu narušava susret sa kolegom sa fakulteta Milanom, u kog je ujedno bila i zaljubljena tokom studija. 

Za cilj imamo da ovom predstavom ohrabrimo ljude da ostanu dosledni, dostojanstveni, i nesalomivi pod pritiskom okoline, koja nas često dovodi do kolebljivosti po pitanju moralnih i etičkih vrednosti i dužnosti. Smatramo da je veoma važno pružiti ljudima, a naročito mladim, koje je ,,preko noći'' sačekalo pitanje egzistencije, pitanje ličnog integriteta i neminovnih unutrašnjih sukoba, osećaj da u tome nisu sami. Verujemo da je tema aktuelna, i u ovom vremenu zaista neophodna.