post

ARTAN LILI U DOMU OMLADINE BEOGRADA / 10 GODINA BENDA

ARTAN LILI U DOMU OMLADINE BEOGRADA / 10 GODINA BENDA

Artan Lili će u subotu, 5. novembra 2022. godine, obeležiti 10 godina rada nastupom u Amerikani DOB-a, zajedno sa starim saradnikom grupe VJ-em Izvanrednim Bobom. 

,,Pravi je trenutak da adekvatno obeležimo naš mali jubilej koncertom u Domu omladine Beograda, na mestu koje za grupu ima poseban značaj. Dakle, spremite se za audio-vizuelnu poslasticu kakvu dugo nismo izveli” - izjavili su članovi benda euforično najavljujući nastup. 

********************** 

Otkako je njihov prvi singl ,,Džoni objavljen" u novembru 2012. godine Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara. 

Prvi su laureati Nagrade Milan Mladenović koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića. Priznanje su dobili za kompoziciju 'D.E.P.R.A.' (2019) sa kojom su zadovoljili sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim. ,,To je originalno, duboko individualno, stilski dosledno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem" – naveli su saopštenju povodom dodele nagrade.

Artan Lili završene pesme objavljuju sukcesivno, preko Bandcamp platforme u formi singlova. Ovakav metod - singl po singl u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko pre njih to nije uradio. Na taj način osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma.

Singlovima su tokom godina zauzimali prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu. Najzanimljiviji je plasman pesme “Ako stanemo tu”, koja je odmah kao novitet zasela na prvo mesto liste Diskomera Studija B, što je pre njih, u 40 godina postojanja liste, pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini Velikoj i grupi Kal.

Do sada su izdali 2 albuma “Artan Lili” “New Deal” i jedna su od koncertno najaktivnijih grupa u zemlji i regionu, pa gotovo da i ne postoji grad, klub ili festival na kome do sada nisu nastupili.

Artan Lili trenutno objavljuju singl-spotove sa trećeg albuma u saradnji sa kolegama sa scene.  Singl “Rokenrol posle rokenrola” je nastao u saradnji sa  Zoranom Kostićem Canetom, frontmenom grupe Partibrejkers.

Nove pesme kao i reizdanje sad već kultna prva dva albuma grupe su u regionalnoj kooperaciji izdale dve najveće izdavačke kuće - zagrebačka Croatia Records (ex Jugoton) i beogradski PGP-RTS.